Gedane Zaken

Oktober 2019 – RSG is een ECO-school!

De RSG Magister Alvinus in Sneek heeft maandagochtend 7 oktober samen met wethouder Faber om 8:45 uur onder toeziend oog van bijna 150 enthousiaste leerlingen de Groene Vlag gehesen en mag zich daarmee een officiële Eco-school noemen! Met het hijsen van de groene vlag is meteen de Duurzame Week van de RSG gestart.

Mei 2019 – Zilveren vlag

Goed nieuws voor de school en het milieu: we hebben de zilveren vlag mogen ontvangen van EcoSchools. Dit betekent dat we nog dichterbij de groene vlag zitten. We hebben de zilveren vlag mogen ontvangen, omdat het Greenteam een aantal goede acties heeft gedaan. Zo heeft het Greenteam een oplossing gezocht voor het afvalscheidingsprobleem en het Greenteam heeft ook de gedrag codes van EcoSchools op een visuele manier laten zien. Nu op naar de groene vlag! ecoschool-eddy

December 2018 – RSG behaalt bronzen certificaat

Op naar de groene vlag! Met het behalen van de bronzen certificaat zijn we een stap dichterbij het einddoel, een groene vlag en een Eco-school! RSG Magister Alvinus vindt duurzaamheid heel belangrijk, dit voorjaar hebben we bijna 700 zonnepanelen laten plaatsen, leren we leerlingen hoe je een moestuin aanlegt en hebben onze leerlingen de Waste Battle gewonnen. Daarnaast bekijken we samen met het greenteam, die vertegenwoordigd wordt door leerlingen en medewerkers van de RSG, naar duurzame oplossingen binnen de school.

De RSG Magister Alvinus is bezig om dit jaar een Eco-school te worden. Eco-Schools is hét internationale keurmerk voor duurzame scholen. Wereldwijd zijn er al meer dan 17.000 Groene Vlaggen uitgereikt op ruim 51.000 deelnemende scholen in 68 landen. Eco-Schools is gebaseerd op het principe ‘student-led change’. Dat betekent dat leerlingen een heel belangrijke rol vervullen in de verandering die een school ondergaat.

Oktober 2018 – Dag van de Duurzaamheid

Voor de Dag van de Duurzaamheid hadden we en kort interview met leerlingen Jenny en Anne (6VWO). Ze laten hun gekweekte eendenkroos zien. ‘De bakken met kroos waar we Pokon aan hebben toegevoegd, gaan dood. De bakken zonder Pokon doen het beter’. Ze hebben het kroos bij het Wilhelminapark uit de sloot geschept. Nu maar hopen dat het snel groeit.

Ontbossing

Jenny en Anne doen voor hun profielwerkstuk onderzoek naar eendenkroos als vervanging voor soja. Soja is een landbouwproduct dat zorgt voor allerlei milieuproblemen en sociale vraagstukken zoals ontbossing. De meiden willen onderzoeken of eendenkroos soja kan vervangen. Eendenkroos bevat net als soja veel eiwitten en aminozuren, het is heel gezond, een soort superfood dus.

Loempia’s met eendenkroos

‘We hebben al verschillende scheikundige proefjes gedaan waarbij we eendenkroos met soja hebben vergeleken. Daarnaast hebben we gekeken hoe we het kroos kunnen te verwerken in eten. Voor onze klas hebben we vier verschillende loempia’s gemaakt. Eén met eendenkroos, prei, sojabonen en sperziebonen. De loempia’s met prei kwamen als beste uit de test, we moeten nog werken aan de smaak van het kroos. Wist je dat ze eendenkroos ook wel waterlinzen noemen en dat je het kunt toevoegen aan je sla, smoothies of zelfs curry van kunt maken? Zover zijn wij nog niet. Tot de herfstvakantie gaan we door met het kweken van het eendenkroos en gaat ons onderzoek verder’.

Eind december presenteren Jenny en Anne de uitkomsten van hun profielwerkstuk. Het profielwerkstuk (pws) is voor leerlingen van 6VWO en 5Havo een verplicht onderdeel van het eindexamen. We hopen straks met ons werkstuk de natuur een beetje beter te maken.

img-4117

mei 2018 – Plaatsing 670 zonnepanelen

Vier leerlingen van de RSG Magister Alvinus plaatsten woensdag 16 mei de laatste drie zonnepanelen op het dak van de nieuwbouw van de school. Met het plaatsen van de 670 zonnepanelen is de RSG Magister Alvinus een stap dichter bij het behalen van de groene vlag, het symbool voor een duurzame school. Met het plaatsen van bijna 700 zonnepanelen wordt de CO2 uitstoot jaarlijks met 80.000 kg teruggebracht.

zonnepanelen

juli 2017 – Waste Battle

Team van de RSG, The Green Core, heeft vrijdag 7 juli 2017 de tweede Waste Battle Súdwest-Fryslân 2017 gewonnen! De leerlingen van RSG Sneek hebben de winnende oplossing voor het zwerfafvalprobleem in gemeente Súdwest-Fryslân bedacht.  Hun plan: een lesprogramma dat basisschoolkinderen op een positieve manier leert dat je afval moet opruimen. De Waste Battle is een les-concept dat het thema zwerfafval op een leuke en effectieve manier aanpakt.

maart  juni 2017 – Moestuinen

Het was een mooi voorjaar voor de moestuinen. Eind juni zijn de bakken weer opgeruimd. Eerst rooiden we de planten (op de composthoop) en schroefden we de bamboestokken eraf. De week erop ging de grond in big-bags, demonteerden we de bakken en maakten we een inleverstraat. Hier kwam een kar met gereedschap, een kar met bakken voor de schroeven en de spijkers, een vat voor de korte bamboestokken, een vat voor de lange bamboestokken, een vat voor de klimrekbamboestokken, een vuilnisbak, een metselkuip voor de kleine houtjes, een lange rij pallets met big-bags waar de grond weer in terug gaat, een plek voor de lange planken van de tuinbakken en een voor de korte. En ook nog een stapelplek voor de worteldoeken. Ondertussen werden van oude planken van de tuinbakken van vorig jaar kaasplanken gemaakt.

Voor de moestuinen was het weer dit voorjaar niet ideaal. Koude start en later harde wind (platgeslagen planten). En dan de genadeklap: schroeiende hitte. Al met al was er genoeg oogst om heerlijke broodjes gezond te maken en thee van verse munt te trekken.

bestand_000-8

februari 2017 – Warmetruiendag

Warmetruiendag is een landelijk initiatief van Greenchoice om energiebewust te worden door bijvoorbeeld de verwarming twee graden lager te zetten. Hierdoor bespaar je 6% energie – en dus 6% CO2 – per graad. En dat is veel! De RSG doet vrijdag ook mee aan de Warmetruiendag en gaat de verwarming twee graden naar beneden.

Het Greenteam van de RSG bedacht een campagne voor alle leerlingen voor de Warmetruiendag: Ga op de foto met jouw lievelingstrui, vertel waarom jij groen bezig bent en win een Tony Chocolonely reep chocolade. Meer dan 150 leerlingen gingen op de foto. Bekijk hier de foto’s.