De wereld van de gymnasiasten op z’n kop!

img-5386

Maandag 17 december zag de wereld er voor de gymnasiasten heel anders uit. In het kader van de Saturnalia die in het oude Rome begonnen op 17 december, werden de lessen anders ingevuld dan normaal. Tijdens het feest voor de Romeinse god Saturnus werden namelijk de rollen omgedraaid: slaven werden meesters en meesters slaven. Ook gaven de Romeinen elkaar cadeautjes zoals wij met Sinterklaas, al dan niet voorzien van een prikkelend gedichtje. De Saturnalia zijn dan ook een combinatie van onze Sinterklaas en ons carnaval.

De vijfdeklassers waren de docenten en konden zij zelf ervaren hoe het voelt als niet alle leerlingen op tijd aanwezig zijn of als een leerling lawaai maakt met een voorwerp terwijl jij net een presentatie houdt. Hoe los je dit op? De vijfdeklassers hadden het wel moeilijker dan een reguliere docent, omdat leerlingen van klas 1 t/m 4 nu gemengd waren. De leerlingen konden kiezen uit Romeinse architectuur, wandschilderkunst, vaasschilderkunst, beeldhouwkunst, schepen uit de oudheid, toneel, sport, alcohol en schoonheid in de oudheid en heel veel goden en mythologische verhalen en avonturen. Na een presentatie moesten de leerlingen praktisch aan het werk en dan werd ervaren dat het beschilderen van een muur of vaas of zelf een beeld maken toch echt wel iets moeilijker is dan het lijkt!

Na de grote pauze met pizza gebakken door twee leerlingen uit klas 5 en 6 was de grote presentatie met enkele producten van de workshops, foto’s van de andere workshops, een filmpje van het sporten, live muziek, toneel en tot slot het voltrekken van het offer voor Saturnus. Met dank aan alle zesdeklassers die ons als beoordelaar of als dienaar in de Saturnaliaplechtigheid geholpen hebben, kunnen we terugkijken op een heel geslaagde gymnasiumdag 2018.