Ouders op reis naar Rome

ouders-rome-2017

Op 23 september vertrokken 19 ouders van (voormalige) leerlingen van onze school en een aantal belangstellende vrienden naar Italië. Het ging om een excursie naar het oude Rome en Campanië, van 23 september tot en met 1 oktober 2017 ,onder leiding van twee oud-docenten van onze school, Christine de Haan-Oudshoorn en Ignace Hendriks. Het was al weer de vijfde van een reeks die in 2012 op verzoek van ouders van de school werd begonnen. Eerder werden culturele reizen naar Griekenland en Turkije georganiseerd. Voorafgaand aan de excursies werd steeds in het voorjaar een cursus van vijf avonden georganiseerd over de cultuurhistorische en archeologische hoogtepunten van de Griekse en Romeinse wereld. De meeste deelnemers gingen dus goed voorbereid op pad. Een laatste instructieavond in september over praktische zaken en een korte inleiding over de plaatsen en monumenten die zouden worden bezocht sloot de voorbereiding af.

Bij alle excursies tot nog toe werd naast het culturele aspect ook aandacht besteed aan de lokale en culinaire bijzonderheden van de regio’s die we aandeden. De eerste vijf dagen van onze reis van kort geleden naar Italië concentreerden we ons op de culturele hoogtepunten van de Italiaanse hoofdstad. We bezochten het Forum Romanum, dat in een tijdsbestek van meer dan 1000 jaar van een eenvoudige marktplaats uitgroeide tot het politieke en maatschappelijke centrum van het geweldige Romeinse Rijk. We bekeken van dichtbij de triomfbogen van verschillende Romeinse keizers, liepen over het plaveisel waar ook Julius Caesar en Constantijn de Grote hadden gewandeld, bezochten de paleizen van keizers als Augustus, Caligula en Nero op de Palatijn, wandelden over het Circus Maximus, waar vroeger voor 250.000 mensen de beroemde paardenraces werden gehouden, en bewonderden de immens grote badhuizen. Uiteraard was ook tijd ingeruimd voor een bezoek aan het Vaticaan en de imposante musea die door de verschillende pausen waren ingericht, de Sixtijnse kapel met de prachtige schilderingen van Michelangelo.
We lieten de Romeinse kerken, zoals de schitterende basiliek van Santa Maria Maggiore, niet links liggen en bezochten ook de Joodse wijk van Rome. Helaas moest een bezoek aan de Sint Pieter worden geannuleerd vanwege de ongelooflijk lange rij wachtenden op het Sint Pieterplein. In plaats daarvan togen wij naar de Friezen kerk vlakbij het Sint Pieterplein waar ons een warm welkom wachtte. Bij ons bezoek aan het Pantheon werden we geconfronteerd met de eeuwenlange, verschillende functies van het monumentale gebouw: tempel, kerk en laatste rustplaats van grootheden, zoals de schilder Rafaël en Italiaanse koningen.

ouders-rome-2017-1
De laatste vier dagen brachten wij door aan de Golf van Napels, die wordt gedomineerd door de vulkaan Vesuvius. Door de gigantische uitbarsting van 79 na Christus werden tal van Romeinse steden bedekt met een laag lava, puimsteen en as, waardoor zij eeuwenlang in de vergetelheid geraakten. De bekendste zijn Herculaneum en Pompeii. Pas in de 18e eeuw werden zij herontdekt en uitgegraven. De grote hoeveelheid beelden, fresco’s, huisraad en andere voorwerpen die daarbij werden gevonden kregen een plek in het bijzondere archeologische museum van Napels, dat wij uiteraard bezochten, als aanvulling op onze wandelingen door de ruïnes van Herculaneum en Pompeii. Momenteel heerst er in de Campaanse regio grote vulkanische activiteit, reden waarom ons bezoek aan de vulkaan Solfatara geen doorgang kon vinden.

Een ander hoogtepunt van onze reis vormde het bezoek aan de Griekse steden in Campanië, zoals Cumae met de beroemde grot van de Sibylle (profetes), en Paestum (Posidonia) met drie prachtige Griekse tempels en (in het museum) graftombes met uitzonderlijk mooie schilderingen.

Op 1 oktober vlogen wij terug naar Nederland. De reacties van de deelnemers waren zodanig dat wij besloten hebben ook in 2018 in maart een cursus over de antieke wereld aan te bieden, zeer waarschijnlijk gevolgd door een excursie naar Griekenland in september.Wil u op de hoogte wilt blijven van onze plannen en aankondigingen? U kunt een mail sturen aan de docenten, van wie u de namen onder dit stukje vindt.

Christine de Haan-Oudshoorn, [email protected],
Ignace Hendriks, [email protected]