On Stage Doedagen zeer geslaagd!

Ruim 750 VMBO bovenbouwleerlingen van RSG Magister Alvinus, Bogerman Sneek en Koudum, het Marne College, Aeres en De Diken namen op op 23 en 25 november een kijkje achter de schermen bij ruim 110 bedrijven in de regio. Zij deden mee aan de Doe Dagen van Zuidwest Friesland On Stage, het bekende beroepenfeest.

De ontvangst was uitermate hartelijk. De beroepsbeoefenaren hadden zich uitgesloofd om het de leerlinge
naar de zin te maken. De meesten kwamen dan ook dolenthousiast op school terug. Met een rugzak vol
ervaringen. En plannen voor stages, bijbaantjes en eventuele werkplekken. On Stage was dit jaar een beetje anders dan anders. Door de Corona-pandemie kon het Beroepenfeest, dat altijd in de Sneker Sporthal in Sneek wordt gehouden, niet doorgaan. In plaats van met zijn allen ‘live’ contacten te leggen met de bedrijven, werden de matches nu digitaal gemaakt. Dat lukte in de meeste gevallen prima.

Helaas gooide Corona ook wat betreft de bezoeken op de Doe Dagen hier en daar roet in het eten. Een aantal bedrijven was genoodzaakt om de bezoekjes van de leerlingen af te zeggen, maar daarbij werd meteen beloofd dat de leerlingen welkom zijn zodra het weer kan. Het stageteam van Zuidwest Friesland On Stage bezochten op de Doe Dagen alle deelnemende bedrijven en troffen er gemotiveerde vmbo en Pro-leerlingen en enthousiaste professionals aan. “Wij zagen zoveel leerlingen met  ‘sterretjes in hun ogen’: leerlingen die echt nieuwsgierig en gemotiveerd zijn. Voor hen doen we dit en onder deze jongeren vinden de bedrijven hun toekomstige collega’s en medewerkers!”, zeggen de projectleiders. Ze zagen mooie dingen tijdens hun bezoeken. Zo liet Staal 12 in Workum leerlingen een grote speelgoed-vrachtwagen van roestvrij staal maken, waarbij ze moesten buigen en stansen. Ook mochten de leerlingen er onder toeziend oog van een medewerker van het bedrijf lassen.

Bij restaurant Markt 23 in Sneek maakten de leerlingen een lekkere pizza. Bij de Walrus in Sneek leerden ze van alles over het bedienen van gasten. Ruiter Machinefabriek uit Sneek liet de leerlingen een roestvrijstalen kerstboompje en een kandelaar maken. Bij Hoekstra bv reden ze in een vrachtwagen van Dinkla zelf in een grote truck rondjes over het terrein.

Prachtige ervaringen die de leerlingen niet snel zullen vergeten! En daar gaat het om. Het is kijken naar de toekomst. Wat vind ik leuk om te worden, maar ook: wat vind ik absoluut niet leuk. Want het motto van Zuidwest Friesland On Stage is tenslotte álles mag je worden, behalve ongelukkig. Beloofd?’