Maarten, Maurits, Sahar en Flore in de race voor LC Toptalent

Welk werkstuk wint LC TopTalent en wie gaat er vandoor met de publieksprijs? Twee RSG-duo’s gaan de strijd aan met ruim 60 inzendingen. Op 20 april is de finale in de harmonie in Leeuwarden.

Een deskundige jury beoordeeld tijdens de finale wie er met de 300 euro naar huis gaat. Je kunt ook stemmen op jouw favoriet voor de publieksprijs. Klik hier om naar de stempagina te gaan.

RSG leerlingen Maarten, Maurits, Sahar en Flore maken kans op de titel LC toptalent.

Blue Energy versus aardgaswinning Ternaard
Kan blue energy een alternatief zijn voor mogelijke gaswinning bij Ternaard? met deze vraag starten vwo-leerlingen Sahar Zafar en Flore Meutgeert hun profielwerkstuk. Blue energy is duurzaam: door zoet en zout water heel dicht langs elkaar te laten stromen komt elektrische energie vrij. Probleempje: het bevindt zich nog in de onderzoeksfase. Op de Afsluitdijk staat een proefstation en Wetsus onderzoekt de technologie. Toch is blue energy veelbelovend en sowieso is de beoogde gaswinning onder het Wad vanuit Ternaard een slecht idee, betogen ze: de Waddenzee is volgens de UNESCO Werelderfgoed ‘en daar blijf je vanaf’.

Dromen van de zijkant
De tweelingbroers Maarten en Maurits van der Pol maakten als PWS voor de havo een fraaie documentaire over de ambities van jonge vrouwen. Ze vergeleken de dromen van achttienjarigen die in de jaren vijftig leefden met die van jonge vrouwen van 2019 en kwamen tot de conclusie dat niet zozeer de ambities van de vrouwen verschilden, maar wel de mogelijkheden om ze waar te maken. Twee jaar later pakken ze opnieuw de camera, nu voor het PWS voor het vwo. Ze leggen de focus op de meiden van 2019, die na twee jaar corona ook een deel van hun dromen in duigen zagen vallen.

Bijlage LC

Woensdag 6 april verscheen de bijlage met daarin alle genomineerde toptalenten. Hier kun je de bijlage terug lezen. Onze leerlingen Flore Meutgeert en Sahar Zafar met ‘Blue energy vs Gas” vind je op pagina 12 en Maurits en Maarten Pol met ‘Dromen van de Zijkant’ op pagina 13.