Voorstelling Hamlet

hamlet

To be or not to be. Klassieker Hamlet gespeeld door onze leerlingen tijdens de eindejaarsvoorstelling. Eigenlijk moet iedere leerling toch minstens een keer dit meesterwerk van Shakespeare bekeken en doorgrond hebben. Maar hoe spijker je zo’n ogenschijnlijk zwaar stuk een frivool op de planken?

Daarvoor ben ik (Brechje van Rij) de geschiedenis in gedoken. In de tijd van Shakespeare werd toneel echt niet alleen bekeken door ‘The rich and the famous’ maar ook door ‘het klootjesvolk’, die stonden namelijk ‘in de pit’ op de grond en de adel die had de zitplaatsen op de balkons achterin. Een toneelstuk moest voor elk wat wils zijn. Om de sfeer er in te gooien voegde Shakespeare geesten, wisseldrankjes, liedjes, rijm, tergende moppen of vuig taalgebruik toe. Zo kon iedereen zich vermaken. Dus een serieus stuk met diepgang afgewisseld door het sjeu van satire.

In dat licht ben ik begonnen aan de regie van dit toneelstuk. Het mocht niet te lang zijn. Het verhaal moest duidelijk blijven en geen diepgang verliezen. Maar vooral moest het vermakelijk zijn om de oude tijden te doen herleven. Zo sterft Polonia als een wandelend gordijn en wordt de zwaardgevecht-scene neergezet als een slapstick vechtfilm. Bovendien vond ik het belangrijk om het spanningselement goed te gebruiken. Hamlet als thriller als spannende detective. Wie pleegde de moord op zijn vader? en is Hamlet ondanks zijn getwijfel in staat om zijn vader te wreken?
Goede plannen maar de vraag rest altijd hoe komt dit aan bij het publiek? Gelukkig gaven de basisscholen daar vanochtend antwoord op. Als Hamlet, zijn vader in de laatste scene wreekt, begonnen de kinderen te joelen, er vielen meer doden. Ze vonden het een spektakel. Ik was blij. Oude tijden herleefden, al was het voor een niet te vatten kort moment. Maar die fracties waarbij alles samen komt die zijn zo waanzinnig. Daar doe ik het voor.

Brechje van Rij, regisseuse

Hamlet werd gespeeld op maandag 17, dinsdag 18 en donderdag 20 juli in de bovenbouwkantine van de RSG.