Cultuurhistorische cursus en reis 2018

griekenland

Sinds 2012 organiseren twee oud-docenten klassieke talen en cultuur van onze school, Christine de Haan-Oudshoorn en Ignace Hendriks, voor de ouders van leerlingen en oud-leerlingen jaarlijks een cursus over een archeologisch-historisch onderwerp en organiseren zij een reis naar een land aan de Middellandse Zee.

De cursus van 2018 heeft als titel: “Onder het alziend oog van de Olympische goden. Macedonië en Epirus” en wordt gehouden op vijf achtereenvolgende dinsdagavonden (van 6 maart t/m 3 april 2018). In de cursus willen we onder meer aandacht besteden aan de culturele, politieke en historische factoren die geleid hebben tot de opkomst en omvang van het Macedonische Rijk (o.a. t.t.v. Philippus II en Alexander de Grote) en de globalisering van de Antieke Wereld (Hellenisme genaamd). Daarnaast willen wij via literatuur en kunstuitingen inzichtelijk maken welke ontwikkelingen Griekenland in de loop der eeuwen heeft doorgemaakt en zullen wij recente vondsten op het gebied van de archeologie behandelen.

De reis vindt plaats van zaterdag 22 t/m zondag 30 september 2018 en gaat naar noord- en west Griekenland. We bezoeken schitterende plaatsen en musea die in belangrijke mate verbonden zijn met de geschiedenis en cultuur van de streken Macedonië en Epirus. We maken kennis met de orakels van Dodona en Ephyra en staan stil bij gebeurtenissen die van grote betekenis zijn geweest in de wereldgeschiedenis. Aan het eind van de reis brengen we een kort bezoek aan Athene.

Kosten
De kosten voor de cursus van 5 achtereenvolgende dinsdagavonden bedragen € 30,- inclusief koffie en/of thee. De aanmelding voor de cursus sluit op 30 januari 2018. De kosten voor de reis bedragen ca. € 1275,- p.p., afhankelijk van het aantal deelnemers. Voor de reis kan men zich aanmelden tot 15 maart 2018. Er kunnen maximaal 25 personen mee.

Wilt u zich aanmelden voor de cursus en/of de reis of wilt u graag nadere informatie, dan kunt u een mailtje sturen naar [email protected].

Hartelijke groet,
Christine de Haan en Ignace Hendriks