Biologie Olympiade 2018

biologie-olympiade

De eerste ronde voor de Biologie-Olympiade in de bovenbouw en onderbouw van VWO 2018 zit erop. Woensdag 14 maart 2018 deden er in totaal meer dan 20.000 leerlingen mee van meer dan 400 verschillende scholen. Deze ronde vond plaats op de Universiteit van Wageningen en heeft de volgende resultaten opgeleverd:

Bovenbouw

De Biologie-Olympiade is een verplicht onderdeel voor de VWO-6 leerlingen en is vrijblijvend voor de leerlingen van VWO4 en -5. Uit VWO-6 zitten 7 leerlingen zitten bij de beste 10 % van de Nederlandse leerlingen en verdienen daardoor een certificaat (deelname door 12.000 leerlingen) en twee van hen zitten zelfs bij de beste 75 van Nederland. Als u weet dat er in totaal 12.000 leerlingen meededen, dan weet u dat dit een prestatie van formaat is. Na de eerste ronde staat Daan de Jong op een gedeelde 15e plaats en Marie Veltman een gedeelde 30e plaats. Daan en Marie gaan door naar de tweede ronde en proberen zo een plekje te bemachtigen bij de laatste 15, die doorgaan naar een studieweek aan de Universiteit Wageningen. De laatste 15 gaan daar proberen een plek te bemachtigen bij de laatste vier om vervolgens Nederland te vertegenwoordigen bij de Internationale Biologie Olympiade te Teheran, Iran.

Onderbouw

Voor de onderbouw is de Biologie-Olympiade vrijblijvend, leerlingen worden door hun docent gevraagd om mee te doen. Van de 8 RSG-leerlingen die hebben meegedaan zijn er twee bij de beste 10% van de Nederlandse leerlingen geëindigd en verdienen daardoor een certificaat. Eén van hen zit zelfs bij de beste 50 van Nederland. In deze groep deden 8000 leerlingen mee. Na de eerste ronde stond Rolf Neve op de gedeelde 3e plaats! Rolf gaat door naar de tweede ronde aan de Aeres Hogeschool te Almere, waar, na een pittige lesdag die practica, colleges en een toets beslaat, de 20 finalisten bekend zullen worden gemaakt. Deze 20 finalisten worden uitgenodigd op de van Hall Larenstein Hogeschool te Velp, alwaar de top vier bepaald wordt.

Wij wensen Daan, Marie en Rolf veel succes in de tweede ronde. Onze school, RSG Magister Alvinus, staat 12e in het scholenklassement van de 263 scholen. Daar zijn we erg trots op! Het sterkt in onze opvatting dat we bij biologie goed bezig zijn en dat we met zijn allen prachtige resultaten neerzetten.

Namens de vakgroep biologie
Mascha Knol