ISK Nieuws

Zomerschoolkrant ISK

September 2017 – Lees hier de schoolkrant over de zomerschool.

De eindopvoering van Geluk

vrijdag 31 augustus – Vandaag was dé dag: de grote eindpresentatie van de ISK-Zomerschool 2017 in het Atrium!
De leerlingen konden van 13:00-14:30 uur nog even goed oefenen en dan was het toch echt tijd om het podium te betreden. De spanning was te voelen bij de leerlingen, maar dat hield ze niet tegen! Dans, body rhythm, drama, alles was aanwezig. Op de achtergrond waren de mooie schilderijen te bewonderen die ze tijdens de les ‘beeldend’ hadden gemaakt. Alles om het thema ‘geluk’ uit te beelden. Het verhaal dat ze vertelden? Ondanks taal- en cultuurverschillen, zijn we allemaal hetzelfde. Ook al kunnen we het niet altijd met woorden zeggen. ‘Geluk is mijn verjaardag.’ ‘Geluk is mijn familie.’ ‘Geluk is zijn wie je wilt zijn, vier het verschil!’.

Na de presentatie was het tijd voor de certificering. Alle leerlingen werden één voor één naar voren geroepen om een diploma ISK- Zomerschool 2017, een zonnebloem én een ‘vers-van-de-pers’ Zomerschoolkrant in ontvangst te nemen. Ook de begeleiders en organisatoren van de ISK-Zomerschool kregen een moment in de spotlights. Iedereen ontving een daverend applaus van het publiek en er zaten nogal wat mensen! Een erg mooie opkomst en aan iedereen die erbij was, inclusief de sterren van het toneel, hartelijk dank en… tot 2018!

eindpresentatie-atrium

Tweede week zomerschool

dinsdag 29 augustus – Gisteren startte de tweede week van de ISK-Zomerschool. Na flink te hebben geblokt tijdens de Nederlandse lessen in de ochtend, was het in de middag weer tijd voor een leuke sportactiviteit. Op de fiets en in de auto, gingen we met de hele colonne richting het Rasterhoffpark Sneek. Daar hadden de buurtsportcoaches een geweldig parcours met vier verschillende survival-spellen klaargezet. De leerlingen werden in vier groepen ingedeeld en moesten kruisboogschieten, met een waterpistool schieten, klimmen en klauteren en met bamboestokken hoge torens bouwen. Ze deden het weer super! Wat een samenwerking! Verder kregen de leerlingen dans van Ishak, georganiseerd door het Cultuur Kwartier Sneek.
sporten-in-het-rasterhofpark

Nederlandse Les

donderdag 24 augustus – Elke ISK zomerschooldag begint om 9 uur met Nederlandse les. Tot 12 uur werken de leerlingen hard aan hun lees-, spreek- en schrijfvaardigheid. Vandaag met extra hulp van RSG leerlingen, top! Na gedane arbeid volgt de gezellige gezamenlijke lunch en is het tijd om te vertrekken naar de middagactiviteit. Vandaag: beachvolleybal!

beachvolleybal-schuttersveld

De eerste lesdag

maandag 21 augustus – Deze eerste lesdag hebben we de ISK-Zomerschooldag afgesloten met een sportles muurkaatsen. De buurtsportcoaches Jelle en Rik van Sport SWF gaven de les. Voor alle kinderen was dit de eerste keer en aan het einde van de les konden ze allen een potje muurkaatsen! Ook kregen de leerlingen les in het thema ‘geluk’. ’s Middags deze ze hun eerste cultuuractiviteit: een les drama in het Atrium. Dit werd georganiseerd door Akte2 van het Cultuur Kwartier Sneek.

dramales

Start Zomerschool ISK

21 augustus 2017 – We zijn begonnen! Vanmorgen om 9:00 uur is de ISK-Zomerschool officieel gestart! Vanuit de ISK werd al vroeg begonnen met de voorbereidingen voor thee, limonade en natuurlijk de grote thema-onthulling. Topwerk! De leerlingen verzamelden zich al ruim van te voren voor het schoolgebouw. Na vier vakantieweken waren ze blij elkaar weer te zien en was het wennen om weer Nederlands te spreken. De leerlingen hadden er zin in! ISK- en Zomerschoolcoördinator Cora van der Haar heette iedereen van harte welkom en introduceerde een speciale gast: de burgemeester! Burgemeester Hayo Apotheker sprak de leerlingen enthousiast toe en onthulde het thema “Geluk”. Hij noemde het belang van je ‘thuis voelen’ in Sneek. Taal is daarbij enorm belangrijk. “Taal is meedoen, taal is contact, taal is gelijkwaardigheid, taal is geluk”.  Mooie woorden om de eerste ISK-Zomerschool mee te beginnen!

decor-schilderen

banner-zomerschool

Zomerschool ISK

augustus 2017 – Van 21 augustus tot en met 1 september 2017 is er speciaal voor onze leerlingen van het ISK (Internationale Schakelklas) een  zomerschool. De zomerschool moet voorkomen dat in de zomervakantie het taalniveau van de leerlingen achteruitgaat.

Uit onderzoek is gebleken dat anderstalige jongeren in de zomervakantie weinig tot geen Nederlands spreken en horen. Dit heeft tot gevolg dat de Nederlandse taal wegzakt en dat de jongeren het nieuwe schooljaar met een achterstand beginnen. We willen dit zoveel mogelijk voorkomen en starten daarom in samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân de werkgroep ‘ISK-Zomerschool’, een speciale 2-weekse zomerschool voor anderstalige jongeren.

,,Het hoofddoel van de ISK-Zomerschool is dat het Nederlandse taalniveau van de leerling tijdens de zomervakantie niet achteruit gaat. Dit zorgt voor een betere startpositie in het nieuwe schooljaar. En daarnaast is het voor de meeste leerlingen ook echt leuk om lekker naar de zomerschool te gaan, ze zien er naar uit.”, zegt wethouder Stella van Gent.

Het ochtendprogramma van de ISK-zomerschool bestaat uit Nederlandse taallessen gegeven door bevoegde NT2 docenten. De focus bij de ISK-Zomerschool ligt, naast het Nederlandse taalaanbod, ook op het kennismaken met diverse cultuurgebruiken. In de middag zijn er verschillende sport- en cultuuractiviteiten zoals fierljeppen, muurkaatsen en diverse theatervormen. Deze activiteiten zorgen niet alleen voor leuke ervaringen, maar helpen ook om zelfvertrouwen op te bouwen. De zomerschool draagt met dit programma bij aan bij aan de integratie van jonge nieuwkomers in Súdwest-Fryslân.

De ISK-Zomerschool is een initiatief van de werkgroep ‘ISK-Zomerschool’, bestaande uit medewerkers en leden van de ISK Sneek, Timpaan, het VIOS en de gemeente Súdwest-Fryslân.