Zorgen moet je doen, niet maken

Vorige week  hing ik op de bank wat te scrollen op Facebook. Plots zag ik een vooraankondiging van de  NPO over een documentaire met de indrukwekkende naam ‘ Emma wil leven’. Een documentaire over een meisje met Anorexia. Emma is 18 geworden, maar zal nooit 19 worden..of 20..want Emma is overleden aan gevolgen van deze verschrikkelijke ziekte.

Voor de tweede keer in korte tijd schrijf ik een blog over een confronterend onderwerp. Want het hebben van een eetstoornis is zeker geen grap. En helaas, zien wij ook op school (eet)stoornissen. Waar deze documentaire gaat over een specifiek onderwerp, hebben wij op school te maken met diverse, specifieke onderwerpen en zorgvragen. Elke klas, elk individu heeft een – zorg- vraag die we trachten te beantwoorden en te ondersteunen.

Dat zo’n vraag enorm divers kan zijn, heb ik in mijn korte carrière als startend docente mogen meemaken. Rouwprocessen, langdurige ziekteverzuim, dyslexie, motorische problematiek, onrustige thuissituaties..Pittige casussen, maar tegelijkertijd is het ook zo dankbaar om te zien dat juist zo’n leerling groei of ontwikkeling laat zien.

Zorgen moet je doen, maar niet maken schreef ‘Loesje’. En ze heeft gelijk. Daarom hebben we hier op school een duidelijk zorgsysteem waarin diverse zorgprofessionals, zowel intern als extern, samenwerken. Samen staan wij klaar voor alle leerlingen. Er is een nauwe samenwerking tussen het zorgteam en de onderwijsteams. Hierbij ondersteunen onze conciërges ons ook zeker, zij houden een oogje in het zeil tussen de lessen door.

Helaas zijn niet alle zorgvragen zichtbaar. Sommige schreeuwen om hulp worden niet gehoord of gezien. Anderen schamen zich voor hun situatie, of men onderschat de ernst van de situatie.

Afgelopen week ontbeet ik met het nieuwsbericht dat Anorexia bij steeds jongere kinderen voor komt. (Het Jeugdjournaal besteedde onlangs aandacht aan Maud, 10 jaar en gediagnosticeerd met Anorexia). Er is dan ook veel winst te halen in de bewustwording van de invloed van onze hedendaagse maatschappij.

Ik hoop dat ‘Emma wil leven’ in vele huiskamers gezien is. Want het zorgt ervoor dat er een gesprek op gang komt, een conversatie over een vaak onzichtbaar onderwerp..


– Herhaling Emma wil leven, van de uitzending van dinsdagavond 21 november 2016, om 21.20 uur op NPO 3 uitzending gemist.
– Maud in het Jeugdjournaal: http://jeugdjournaal.nl/artikel/2144158-maud-10-vertelt-over-haar-anorexia.html
– Artikel  Anorexia bij steeds jongere kinderen: http://nos.nl/artikel/2144151-anorexia-patienten-steeds-jonger-door-obsessie-voor-gezond-eten.html
– Loesje poster: https://www.loesje.nl/posters/overig-1003_0/

 

Door: docent biologie Pytrik de Groot