Les aan boord van een zeilschip

Hallo allemaal, ik ben Zonne Dessers en zit in 4 HAVO.
Ik ben van november tot en met december 2016, zes weken weggeweest om de Atlantische Oceaan over te zeilen naar de Caribische eilanden. Dit heb ik gedaan met de organisatie van Masterskip de Wylde Swan. Deze organisatie uit Makkum laat jongeren uit heel Nederland die in 4 HAVO en 4/5 VWO zitten, allerlei verschillende zeilreizen meemaken. De Wylde Swan is één van de grootste topzeilscholen ter wereld.

Voor mij begon de reis op Schiphol, waar we met alle trainees vertrokken naar Tenerife. Op Tenerife stapten we aan boort en kon de zeiltocht beginnen. We zijn vanaf Tenerife de Atlantische Oceaan dwars overgestoken naar Tobago en vanaf daar zijn we langs 5 andere eilanden geëindigd op Sint Maarten. De combinatie tussen school en de wereld zien, was heel bijzonder. De Oceaanoversteek duurde drie weken en was heel gaaf doordat we tijdens het leren dolfijnen naast ons hadden. Ook al waren alle 30 leerlingen Nederlands, er werd voornamelijk Engels gesproken omdat er een aantal crewleden buitenlands waren.

Tijdens deze reis ben je natuurlijk wel bezig met school, maar dan op een hele andere buitengewone manier. Per dag besteed je ongeveer vier uren aan school, zes dagen per week. Aan boord zijn docenten aanwezig voor de bètavakken. Je doet aan zelfstudie, dus je werkt zelfstandig en wanneer het nodig is stel je vragen. Aan boord heb ik mijn eigen lessen behandeld. Voordat ik wegging heb ik dit geregeld met mijn docenten. Buiten de zelfstudie hadden we op sommige dagen een centrale les voor iedereen, waarin ons het zeilen werd geleerd en andere onderwerpen die daarmee te maken hadden.

De eilanden waren stuk voor stuk prachtig en we hebben zoveel nieuwe dingen ontdekt en verschillende culturen leren kennen. Op elk eiland hadden we een excursie, van hiken naar de Boiling Lakes op Dominica tot uitjes naar de rumfabriek op Grenada en survivallen op Sint Lucia. Deze manier van zelfstandig leren werkte heel goed voor mij, ik liep ook niet achter toen ik weer op school kwam. Het was wennen toen ik weer naar school ging, waar je weer in een lokaal moet zitten. Ik heb enorm genoten!