VMBO GT1 maakt een boek over eten

Een enthousiast bericht van Steven van Schendel, docent.

‘We horen veel over niet plannende achterover leunende kinderen. Hierbij bewijzen we het tegendeel’.

‘Samen met Ryanne Zwiers (Bevo) en Tjardo de Graaf (Nederlands) werkt Mens en Maatschappij (MGN) met de GT1 klassen aan het maken van een boek. Een boek over eten. De aanleiding is het boek “Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden” waar de mediatheek ons op tipte. Of we daar iets mee konden doen? Jazeker wel. We schreven met elkaar een opdracht die uit drie delen bestaat: een recept bedenken/zoeken en dat klaarmaken (MGN), een beeldverhaal maken van je recept (Bevo) en een verhaal schrijven over je recept en dat combineren tot een boek per klas (Nederlands).

Wat MGN betreft is het genieten geblazen. Wel veel werk. Ik (Steven van Schendel) spreek met de kinderen af welke inkopen zij doen en welke inkopen ik ga doen. Ze zetten dat in de plenda want dit wíl je niet vergeten. Ik koop mijn deel in. Moet ik dan wel goed doen: ik kocht in voor klas 1c terwijl ik die dag les geef aan 1b. Resultaat: met de bakfiets door Sneek racen om alsnog op tijd inkopen te doen, waarbij ik vol ongeduld in de verkeerde rij moest wachten achter een 90 plusser die de zegelboekjes van de afgelopen 10 jaar wilde verzilveren. Daarna naar huis om een gasbrander van de werkbank te grissen (voor de Crème Brûlée) en via de Blokker met vuurvaste ovenschaaltjes weer naar school. Maar…..als het zweet is verdampt wordt het toch nog gezellig. graaf-sandwich-koekjesSam maakt een pan vol gehaktballen (van oma), maakte er broodjes bal van en deelt die glunderend uit. Hij pakte er een papiertje bij om de bestelling bij te houden. Die smile verdween het hele blokuur niet van zijn gezicht. Hannah maakte heerlijke courgette soep met sesamzaadbladerdeegcroutons plus zelfgemaakte kruidenboter, Emma bakte thuis zelf eierkoeken en maakt er op school gebakjes van (jam er op, banaan en zelf geklopte slagroom) en Tess maakt de crème brûlée. Kiepert alles in een keer in een bak want lezen wordt wel eens vergeten ;). Uiteindelijk slaagt het en ik warm de boel op met een brullende gasvlam. Laura maakt een heerlijke spinazietaart en Jelle Doede een kruidige pastaschotel (die vriest hij in want hij at er zelf niets van…..)
Om die chefkoks aan het werk te zien is goud waard. Overleg, organiseren samen werken, elkaar raad geven en plezier hebben. De meeste leerlingen kozen iets waar ze de handen echt aan vol hadden. Het daagde ze uit. Eigenaarschap.

Gelukkig viel de pauze tussen de uren in. Dat hadden we echt nodig omdat een enkeling wel wat meer tijd nodig had. Het lukte niet altijd om goed in te schatten wat haalbaar voor hen is. Vorige week moest ik om die reden zelf een half uur opruimen (tussenuur). Ach ja we zijn een lerende school. En dat geldt zeker voor mij. Ik merk dat deze samenwerking met Tjardo en Ryanne mij energie geeft. Veel plezier om zo’n opdracht te bedenken. Met de mediatheek als aangever. Dank’!

Stefen van Schendel