Oogstfeest

Begin juni zijn we met drie klassen de tuin ingegaan voor het vak Dienstverlening en Producten. In de volksmond: de moestuinlessen.

Opdracht: gras langs de bak wegtrekken zodat de slakken niet zo snel omhoog klauteren, oogsten en de tuin strak in orde maken zodat het er weer mooi bij staat.Het groeit allemaal erg hard. Vandaag de eerste bloemen gezien in de sugarsnaps dus als het weer wat mee zit kunnen we er straks misschien wel wat peultjes vanaf halen. Oogsten van radijzen, snijbiet,rucola, veldsla, kropjes minisla, pluksla, uienblad, bieslook, een takje pepermunt, spinaziebladeren en een beetje peterselie. Mee naar huis voor een echte tuinsalade. Per leerling verschilt het tuinplan dus ook de oogst.

Verder de boel goed uitdunnen zodat de lagere plantjes licht krijgen. Ondertussen een foto maken, want in klas drie volgt een terugblikkende presentatie waarbij al die foto’s best handig zijn.
Nu blijkt dat het herkennen van je eigen tuinplanten al lastig is laat staan het onkruid dat de kop opsteekt. Maar het is wel prachtig om te zien dat er echte belangstelling ontstaat naar het wel en wee van hun moestuinbakken.

De docenten gaan meteen multitasken: uitleg geven hoe je de tuin aanpakt, plastic zakjes uitdelen (niet zo duurzaam eigenlijk…..moeten we volgend jaar zeker wat op bedenken), in de peiling houden of het werk wordt gedaan en of het ook goed gaat, zaden uitdelen voor een volgende ronde, af en toe een foto maken en heel veel vragen beantwoorden die het liefst tegelijkertijd worden gesteld.

Op een onbewaakt moment gaat een groepje tuinmannen en vrouwen het technieklokaal binnen om de planten af te spoelen. Dus rechtstreeks uit de grond met een vette kluit de wasbak in! Erg fijn. Toen ik om 5 uur klaar was met het uitbaggeren van de wasbak het legen van de sifon en het dweilen van het lokaal wist ik het weer. Leren van je fouten is de enige manier. Ook voor een docent.

 

door: docent Steven van Schendel