Dani BK4: ‘Ondernemen is een vak’

In het VMBO BK onderzoek jij, samen met je docenten, mentor en decaan, welke studierichtingen en beroepen jij later wil gaan kiezen. Vanaf klas 2 krijg je steeds meer praktijklessen en loop je ieder jaar stage. Ook bezoek je bedrijven en MBO-scholen die jou interessant lijken.

Naast verplichte onderdelen, biedt de RSG keuzeonderdelen aan waarbij je je nog beter kunt oriënteren op de richting die je leuk lijkt. Je leert vaardigheden aan zoals samenwerken, presenteren en jezelf beoordelen. “Ontdekken waar je passie en talenten liggen en leren keuzes maken. Dat is waar het om draait“. In het vierde jaar krijg je het keuzevak ondernemen. Dani de Vries is een geboren ondernemer. We stelden hem een paar vragen.

Wat kun je vertellen over jouw keuze?

We konden kiezen tussen Sport & Beweging, Ondernemen of Fotografie. Mijn keuze was snel gemaakt. Ondernemen spreekt mij erg aan. In dit onderdeel maak je zelf je eigen onderneming in de school.

Hoe heb je dit aangepakt?

Eigenlijk wist ik het vrijwel meteen, mijn onderneming wordt pizza’s verkopen op school. Ik had het gevoel dat het wel eens iets zou kunnen worden op onze school, ik heb hierna meteen een plan gemaakt en uitgewerkt.

Met wie heb je samengewerkt?

Ik heb samengewerkt met Rick Koster van Domino’s Pizza Sneek, ik heb het idee voorgesteld en we vonden het allebei wel een goed idee. We hadden allebei wel het idee dat dit wel eens goed zou kunnen lopen onder de leerlingen van de RSG

Wat heb je geleerd?

Ik heb geleerd of het ondernemen echt bij mij past, je leert om alles zelfstandig financieel te regelen. Inschattingen maken van hoeveel jij denkt te kunnen verkopen. Je bent er echt heel erg mee bezig om je onderneming zo goed mogelijk te laten lopen. En als je na de tijd ziet wat je er van gemaakt hebt, ben je eigenlijk wel een beetje trots!

Wat vond je leuk en wat vond je minder leuk?

Ik vond het erg leuk om zelf mijn eigen onderneming te bedenken en mij hier mee bezig te houden in de lessen. Je kon je eigen ideeën kwijt en je kon het aanpakken zoals jij het wilt en dat is het mooie, niet iemand die op je vingers kijkt.

Wat wil je later worden?

Ik heb mij voor de BBL opleiding Management Retail aangemeld, ik ga BBL doen bij Domino’s Pizza Sneek. Hier kan ik veel leren van hoe het management in een groot bedrijf in zijn werk gaat en misschien zien jullie mij daarna later wel in een eigen vestiging.

Heb je tips voor leerlingen die volgend jaar meedoen?

Jazeker, doe wat je aanspreekt! Ben jij veel met horeca bezig of misschien wel met mode? Probeer er gewoon een onderneming van te maken. Zo kan je zien of het echt bij je past, het is meteen een goede leerweg om te kijken of het ondernemen echt in je bloed zit!