Eten uit de moestuin

De moestuinlessen zijn weer in volle bloei. De tuindocenten geven een update.

Alle tuinbakken zijn geplaatst en ingezaaid. Vóór de meivakantie werd er nachtvorst voorspeld. Gelukkig bleven de kiemplanten van wortel en sla ongedeerd. De bakken verschillen enorm. Dat komt omdat iedere leerling zijn eigen kwaliteit heeft. De een houdt zich aan het plantschema en zet uiterst nauwkeurig de cocktailprikkers in slagorde. De ander creëert een geheel eigen zaaiplan.

Alle leerlingen kregen allemaal een stapel bekertjes, voorzien van een sticker met plantgegevens en in dat bekertje hebben de docenten zaden gedaan. De leerlingen hebben de planten zelf uitgekozen en een plantschema gemaakt, peultjes, sugarsnaps, aardappels, rode bietjes, worteltjes, radijzen en diverse soorten sla. De leerlingen krijgen uiteindelijk hun oogst mee naar huis.

Vorige week begonnen we met onkruid wieden. Dat mocht ook wel na de twee weken meivakantie. De meesten zagen hun tuintje begroeid weer terug. Tijdens het onkruid wieden hebben we met de leerlingen wat onkruid geproefd (Vogelmuur, Ganzenvoet) en zelfs een stukje Bonenplant (zoet!). Voor de vakantie hebben ze zelfs Pinksterbloem, Paardenbloem en Madeliefje geproefd. De Madeliefjes vonden ze wat gortig. maar belangstelling en nieuwsgierigheid is er wel. De bedoeling is dat we een dezer weken uit de tuin gaan eten door ter plekke een broodje gezond te maken en muntthee (ook uit eigen tuin) drinken. Diegenen die klimplanten zoals peultjes hadden gekozen, hadden een klimrekje nodig. Jammer genoeg hadden we geen tijd om hen dat zelf te laten maken. Dit gaan we de volgende keer natuurlijk wel doen, want nu moesten de docenten de 45 rekjes zelf maken.

Ondertussen werken we door aan de taken in het werkboekje. Die taken zijn deels theoretisch maar hebben allemaal te maken met duurzaamheid en voeding.

Reacties, tips zijn van harte welkom.

Vriendelijke groet namens alle “tuindocenten”
Steven van Schendel

bestand_000-4