Hoe gaat het met… Marjelle Boorsma

Hoe gaat het nu met oud-leerlingen van de RSG Magister Alvinus? We vroegen het dit keer aan Marjelle Boorsma.

Marjelle zat van 2006 – 2013 op de RSG Magister Alvinus en voerde de afgelopen jaren campagne bij de vakbond en is nu te vinden achter de schermen bij Omrop Fryslân.

Vakbond

‘De afgelopen jaren heb ik met heel veel plezier gewerkt voor vakbond FNV om de stem van jong werkend (en studerend) Nederland te vertegenwoordigen. Zo heb ik een paar jaar geleden een studentendemonstratie mede-georganiseerd om het leenstelsel voor studenten tegen te houden. Ook heb ik samen met mijn collega’s keihard campagne gevoerd om het jeugdloon af te schaffen. En mét resultaat. Zo krijgen jongeren tegenwoordig al vanaf hun 21e een volwassen loon terwijl dat tot een paar jaar geleden pas vanaf 23 jaar was. Sinds een paar weken heb ik de vakbond verruild voor de journalistiek. Ik ben nu trainee bij Omrop Fryslân en daar hoop ik van alles te leren over journalistiek en media om daarna zelf als journalist aan de slag te kunnen gaan’.

‘Van 2006 tot 2013 heb ik op de RSG rondgelopen. De 4e klas heb ik een keertje over gedaan en daar ben ik achteraf heel blij om geweest. Ik zat destijds niet zo lekker in mijn vel en omdat ik de lesstof niet zo moeilijk vond had ik nooit goed geleerd hoe je moet leren. Na een paar jaar brak me dat toch echt op. Een jaartje doubleren gaf me de ruimte om een frisse start te maken in een nieuwe klas en om veel dingen naast school te doen, zoals bijvoorbeeld de leerlingenraad’.

Scholierenvakbond LAKS

‘Het klinkt misschien een beetje gek, maar mijn mooiste herinnering aan de RSG is het jaar dat ik bijna nooit op school te vinden was: mijn examenjaar. Ik was via de leerlingenraad in contact gekomen met scholierenvakbond LAKS. En toen ik zag wat zij allemaal voor toffe dingen deden om de belangen van scholieren te vertegenwoordigen dacht ik: dat wil ik ook! Ik heb toen gesolliciteerd voor het bestuur en een paar maanden later werd ik aangenomen en ingestemd. Maar er werd vanuit het LAKS wel van mij verwacht dat ik elke week in Amsterdam ging vergaderen, zo nu en dan koffie ging drinken met politici of de minister en nog veel meer. En dat was meestal onder schooltijd. De RSG heeft dit allemaal mogelijk gemaakt voor mij. Omdat de rector en teamleider de meerwaarde van zo’n bestuursjaar onwijs inzagen hebben ze alles op alles gezet om er voor mij een succes van te maken en daar ben ik ze nog steeds onwijs dankbaar voor. In sommige weken was ik maar 3 dagen per week op school. Maar door goed overleg met teamleider Frits Bus (wat een held!) en de flexibiliteit van veel docenten heb ik met heel veel plezier het bestuursjaar kunnen doen en ben ik ook nog geslaagd voor mijn eindexamen’!

img_0061-2

IJsjes halen

‘Aan bijna alle docenten heb ik hele goede herinneringen. Zo heeft mevrouw Van den Akker van Frans mij met geweldig maatwerk klaar gestoomd voor het eindexamen, mochten we bij meneer Talman van aardrijkskunde een keertje naar de Albert Heijn om ijsjes te halen (als we voor hem ook eentje meenamen) en heeft meneer Jensma van Nederlands mij onwijs goed bijgestaan als mentor toen ik een moeilijk jaar had. Maar meneer Van der Veen van economie kon me wel echt het meeste boeien met zijn lessen. Toen ik voor de vakbond ging werken en plotseling veel te maken kreeg met conjuncturen, werkloosheidscijfers en rekenrentes heb ik nog heel vaak terug gedacht aan de lessen van meneer Van der Veen en hoe leuk het was om alles uit de lesboeken concreet te kunnen toepassen’.

Tip

‘Gebruik je tijd op de middelbare school om er achter te komen waar je echt blij van wordt! Dat kan binnen de lessen die je krijgt, maar zeker ook daarbuiten. Waar word je gelukkig van? En hoe kun je jouw droom nu al najagen? Dankzij het vertrouwen van de docenten heb ik de ruimte gekregen om een bestuursjaar bij het LAKS te doen. En zonder het LAKS had ik nooit mijn weg naar de FNV of de journalistiek gevonden. Pak je kansen en dan weet ik zeker dat de RSG voor de volle 100% achter je staat om je dromen na te jagen’!

Over ‘Hoe gaat het met.. ‘

Elke maand vragen we een oud-RSG leerling hoe het met ze gaat. Wat is hun dierbaarste herinnering aan hun middelbare school, welke docent(en) zijn hen het meest bijgebleven en wat zijn hun tips? Lees ook het interview met Louis van SinderenJoey HeremanAlexander WijningaMelcher Frankema en Hiske Oosterwijk.