Hoe gaat het met… Ilse Zijlstra

Hoe gaat het nu met voormalig leerlingen van de RSG? We vroegen het Ilse Zijlstra uit Sneek. Ilse zat van 2008 -2014 op de RSG. 

‘Ik ben onlangs voor mezelf begonnen, mijn eigen bedrijf Belevenslust is sinds vorige week een feit. Met Belevenslust probeer ik mensen door yoga, coaching en trainingen alles uit het leven te halen wat erin zit. Het is zo belangrijk om te doen wat je leuk vind. Mijn ogen zijn geopend toen in 14 jaar was. Toen is er bij mij een hersentumor ontdekt. 

Een hersentumor

Ik zat in de derde klas van het VWO en ik weet het nog heel goed… Het was oktober 2010. Ik had vaak last van hoofdpijn, zag alles slechter en was vaak misselijk. De artsen dachten aan migraine in combinatie met hyperventilatie, was dat het maar… Ik zat in de muziekles bij Bob Verhulst en werd uit de klas gehaald. Vanaf toen begon de rollercoaster.

Ik moest naar de eerste hulp, hier kreeg ik een CT- en MRI scan. We kregen meteen bericht: er zit een gezwel in je hoofd. Mijn moeder en ik gingen meteen in de overlevingsstand, aan mijn vader zag ik de ernst van de situatie, het was goed mis.. Vanaf toen ging alles heel snel. Ik ben de volgende dag nog op school geweest om het mijn klas te vertellen, een paar dagen later ben ik opgenomen. In het ziekenhuis in Groningen werd duidelijk dat het gezwel in mijn hoofd een hersentumor was. Na een 9 uur durende operatie hebben ze niet het volledige gezwel weg kunnen halen, de tumor zat vast aan een oogzenuw. Vier weken ben ik thuis geweest en toen ben ik weer halve dagen naar school gegaan. Ik voelde mij eenzaam, waar mijn medescholieren zich druk maakten over stappen, roken en cijfers, maakte ik mij zorgen om hele andere dingen. Ik was in een korte periode zoveel ouder geworden.

In maart 2011 was de tumor weer gegroeid, weer moest ik weer geopereerd worden en hebben ze zoveel mogelijk weggehaald. 

In december 2011 hetzelfde verhaal. De tumor was weer gegroeid, dit keer moest ik 5 weken lang bestraald worden in Groningen, met resultaat. De tumor was gestopt met groeien! Ik herstelde langzaam en pakte school weer op. Ik kreeg een vriendje en had een leuke bijbaan bij Poiesz in Sneek. Alles ging anderhalf jaar goed. 

Met de traumahelikopter naar Groningen

Ik was aan het werk bij Poiesz in de binnenstad, verzamelde de mandjes en voelde het bonken in mijn hoofd. Weer kreeg ik vreselijke hoofdpijn, dit voelde niet goed! Vanaf dat moment weet ik niks meer. Ik werd met een traumahelikopter naar Groningen gevlogen. Ik bleek een hersenbloeding te hebben. Ik werd geopereerd en kreeg drains in mijn hoofd om al het vocht af te voeren. De tijd hierna was spannend, ik was wel wakker maar was enorm in de war. Pas na vijf dagen werd ik weer helder en was ik mezelf.. 

Ondertussen gaat het al 7 jaar goed. Er zit nog een deel van de tumor in mijn hersenen, daarom heb  ik heb regelmatig onderzoeken, oogonderzoek, hormoononderzoek en jaarlijks een MRI-scan. En ik heb bijna geen klachten overgehouden aan de tumor en hersenbloeding en dat is een wonder!

Dankbaar

Ik ben de RSG dankbaar voor alle steun en begeleiding die ik heb gekregen zodat ik toch mijn VWO-diploma heb kunnen halen. Goede herinneringen aan mijn mentor van toen: Ellen Wolke maar ook aan docente Swannet van den Akker en mijn teamleider Frits Bus. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik ben geslaagd. En daar ben is deze mensen en de school heel dankbaar voor.

Mijn tip voor alle (toekomstige) leerlingen van de RSG is: Durf jezelf te zijn, je doet ertoe en je bent goed zoals je bent. En mijn tip naar iedereen: durf oprechte interesse te tonen’. 

Over ‘Hoe gaat het met.. ‘

Elke maand vragen we een oud-RSG leerling hoe het met ze gaat. Wat is hun dierbaarste herinnering aan hun middelbare school, welke docent(en) zijn ze het meest bijgebleven en wat zijn hun tips. Lees ook het interview met onder andere Manon BarendsenHester JasperBart van BruggenMarjelle BoorsmaLouis van Sinderen en Hiske Oosterwijk.