Heftige les over pesten

Maandagochtend, 31 oktober 2016.

Ik zit aan mijn ontbijt en heb de krant van zaterdag nog voor mij liggen om te lezen. Ik heb gehoord dat er een artikel in de Leeuwarder Courant staat over pesten. Pesten, een eeuwig pijnlijk onderwerp bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Ik lees het stuk door en krijg kippenvel op mijn armen. Mijn les van vandaag wordt helemaal anders. We gaan het hebben over pesten, dit ter preventie en bewustwording. Het zal een heftige les worden, hoe reageer ik, hoe reageren de leerlingen..het is altijd weer even spannend. Op school aangekomen overleg ik met één van onze pestcoördinatoren hoe ik deze les aan ga pakken. Ik ga een spel met de leerlingen doen, een spel waarbij het gaat over een actuele vorm van pesten, cyberpesten. En ik wil stukken voorlezen uit het veelbesproken artikel in de Leeuwarder Courant over Jurjen Schat. Jurjen was een slachtoffer van pesten en dit heeft uiteindelijk geleid tot zijn dood.


Maandagmiddag, 31 oktober 2016.

De les zit erop en ik kijk er tevreden op terug. Het blijft indrukwekkend om te zien en horen dat een leerling uit zichzelf vertelt over zijn pestverleden. En ook is het interessant om te kijken wat leerlingen vinden van zelfmoord of de consequenties van het sturen van een naaktfoto. Kleine acties met zulke grote gevolgen.

Jurjen Schat had een wens;
‘Veel mensen weten volgens mij niet wat pesten vooral op langere termijn, teweeg kan brengen. Naar mijn idee moet hier meer over voorgelicht worden en dat mag al op de basisschool. En dat ook docenten hier een soort cursus over krijgen of iets dergelijks: hoe om te gaan met/ hoe te reageren op. Het wordt tijd dat dit nu eens een keer echt serieus genomen wordt, in plaats van spreken over pestprotocollen, die naar mijn idee niet geholpen hebben.’

Ik hoop dat ik met mijn les een klein gedeelte van Jurjen zijn wens heb kunnen waarmaken.

Pytrik de Groot, docent biologie

 

Lees hier het hele artikel uit de LC van zaterdag 29 oktober 2016: De innerlijke strijd van gepeste Jurjen Schat