Debatteren bij Fries Jeugd Parlement

Leerlingen van RSG Magister Alvinus deden vorige maand mee met het Fries Jeugd Parlement (FJP). Bij het FJP buigen ongeveer 80 leerlingen van 8 middelbare scholen in Fryslân zich als echte volksvertegenwoordigers over acht onderwerpen. Vanuit Provinciale Staten zijn daarbij acht begeleiders aanwezig. Doel van het FJP is jongeren in de leeftijd van zestien tot en met achttien jaar bekend te maken met het politieke domein; op zowel theoretisch als praktisch niveau. Onderwerpen die dit jaar centraal staan zijn: Duurzame energie, Right to Challenge, Linguistic Landscape, Jongeren Voeding, Circulaire Economie en de Verkiezingen Provinciale Staten 2019. We stelden RSG deelnemers, Else en Rowan, een paar vragen.

fries-jeugd-parlement

Waarom deden jullie mee met het Fries Jeugd Parlement?
Voor iedereen was er een reden om mee te doen aan het FJP, dit was in het algemeen de interesse in de politiek. Daarnaast was debatteren ook een reden om mee te doen, er is namelijk op school een debatclub en door mee te doen met het FJP kun je daar op een leuke en leerzame manier mee oefenen.

Met wie waren jullie daar?
Met leerlingen uit havo en vwo 4, Fia van den Bogert, Else Lolkema, Rowan Osinga, Phine de Korver, Welmoed Leinenga, Nina Arentsen, Nymphe Zwiers en Mees van Teeseling.

Hoe ziet het programma er ongeveer uit?
Om het kort samen te vatten: de eerste twee dagen ging iedereen met zijn commissie bezig om een oplossing te schrijven voor het betreffende onderwerp. De derde dag werd er gedebatteerd over de resoluties en het speciale aan het FJP is dat wanneer een resolutie is aangenomen, het daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

fries-jeugd-parlement-2

Kon je ook een prijs winnen?
Van iedere school worden er leerlingen uitgekozen die volgens de voorzitters van de commissie erg gemotiveerd zijn en die er uitsprongen tijdens het debat. Deze leerlingen mogen vervolgens in september een week naar het MEP (Model European Parliament), het nationale FJP waarbij gedebatteerd wordt in de Tweede Kamer.

Wat gaat er nu gebeuren?
Nu is het afwachten wie er wordt uitgekozen om naar het MEP te gaan. Iedereen die met het FJP van onze school heeft meegedaan kijkt positief terug en hoopt natuurlijk in september in Den Haag te debatteren. We houden jullie op de hoogte!

fries-jeugd-parlement-3