Eendenkroos vervanger van soja?

Jenny en Anne (6VWO) laten hun gekweekte eendenkroos zien. ‘De bakken met kroos waar we Pokon aan hebben toegevoegd, gaan dood. De bakken zonder Pokon doen het beter’. Ze hebben het kroos bij het Wilhelminapark uit de sloot geschept. Nu maar hopen dat het snel groeit.

Ontbossing

Jenny en Anne doen voor hun profielwerkstuk onderzoek naar eendenkroos als vervanging voor soja. Soja is een landbouwproduct dat zorgt voor allerlei milieuproblemen en sociale vraagstukken zoals ontbossing. De meiden willen onderzoeken of eendenkroos soja kan vervangen. Eendenkroos bevat net als soja veel eiwitten en aminozuren, het is heel gezond, een soort superfood dus.

Loempia’s met eendenkroos

‘We hebben al verschillende scheikundige proefjes gedaan waarbij we eendenkroos met soja hebben vergeleken. Daarnaast hebben we gekeken hoe we het kroos kunnen te verwerken in eten. Voor onze klas hebben we vier verschillende loempia’s gemaakt. Eén met eendenkroos, prei, sojabonen en sperziebonen. De loempia’s met prei kwamen als beste uit de test, we moeten nog werken aan de smaak van het kroos. Wist je dat ze eendenkroos ook wel waterlinzen noemen en dat je het kunt toevoegen aan je sla, smoothies of zelfs curry van kunt maken? Zover zijn wij nog niet. Tot de herfstvakantie gaan we door met het kweken van het eendenkroos en gaat ons onderzoek verder’.

img-4118

Eind december presenteren Jenny en Anne de uitkomsten van hun profielwerkstuk. Het profielwerkstuk (pws) is voor leerlingen van 6VWO en 5Havo een verplicht onderdeel van het eindexamen. We hopen straks met ons werkstuk de natuur een beetje beter te maken.

Dag van de Duurzaamheid

Vandaag, woensdag 10 oktober, is het de Dag van de Duurzaamheid. De RSG is onderweg om een duurzame school te worden. Dit jaar hebben we bijna 700 zonnepanelen laten plaatsen, maar ook onze leerlingen werken mee aan een betere wereld.