Dichttalent RSG tijdens VERS Revue in Theater Sneek

Aan het einde van VERS Revue klonk in Theater Sneek een daverend applaus voor de winnaars van de poëziewedstrijd: Jikkie Wagenaar (A2B) en Danique Zweers (G3A). Zij gaan op 19 en 20 april naar Antwerpen voor een uitgebreide poëzie meetup met dichters, schrijvers, performances en een bijzondere afsluiting op het podium. Een spetterende PoëzieRevue in Theater Sneek was 13 februari het decor voor de gedichten van de tweede en derdeklassers van het RSG Magister Alvinus. Ongeveer 30 jongeren brachten hun eigen gedichten op de planken.

De voordrachten van de jongeren maakten veel indruk op hun klasgenoten en de leerkrachten. Tijdens de literaire show, waar ook ouders en andere belangstellende welkom waren, werd het publiek getrakteerd op diverse entr’actes zoals een optreden van breakdancegroep Turn it Loose en een voordracht van dichter en VSB Poëzieprijsgenomineerde Charlotte Van den Broeck.

Bijzonder was het optreden van zangeres Joy Wielkens met Vlado Spisiak op gitaar. Ze zong het gedicht ‘Ben Ali Libi’ van Willem Wilmink over een Joodse goochelaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd afgevoerd naar de kampen en zette een gedicht van Charlotte Van den Broeck, VSB Poëzieprijsgenomineerde en juryvoorzitter van de VERS Revue, op muziek.
De gedichten werden muzikaal omlijst door slagwerker Marnix Stassen en gitarist Vlado Spisiak. De presentatie was in handen van de Friese dichter Tsead Bruinja.

De winnaars ontvingen mooie complimenten van de jury, die bestond uit Charlotte Van den Broeck, dichter Tjitse Hofman en Sigrid Kingma, Fries dichter en recensent.

 

SNEEUW OF BOMEN?
Danique Zweers G3A 

Ik sta boven op een berg, omringd met sneeuw
Ik hoor niets, geen vogel, geen kabbelend beekje, niets
Ineens vliegt een uil me voorbij en verdwijnt als een
glinstering in de sneeuw. Even voel ik niets, geen warmte,
geen kou, geen emoties.
Dan hoor ik een stem die roept: ”auto, auto, auto!”
Ik kijk om me heen en zie weer niets, geen auto en geen mens.
Als ik mijn ogen sluit zie ik een auto met mij en mijn moeder,
rijdend, tot ik de geur van de bomen ruik. Als ik mijn ogen open sla,
zit ik in een auto die in een greppel tegen een boom aan staat.
Is dit echt gebeurd?

 

OVERLEVEN
Jikkie Wagenaar A2B

als een veldslag in mijn lichaam
alsof ik werd gegrepen
overleven wou ik terwijl ik ervoor vluchtte
de troostende melodie die ik hoorde
de spanning in mijn woorden
ik was beschadigd en gebroken
een kreet die mijn lichaam doorboorde
ik dacht dat jij dacht dat ik
overleven wou ik, overleven zou ik
jij dacht dat ik dacht dat ik overleven zou