Verslag van de maand: Bomenverhaal

De Maple LeafDe boom die voor het huis van Pake en Beppe staat is 35 jaar oud.
In 1981 waren oom Hans en tante Atje – 25 jaar getrouwd. Zij wonen in Canada. Tante Sjoerdtje en oom Marten waren bij hun op de trouwdag. Zij vonden in de omgeving “de boom” een klein takje met één blaadje met twee mini worteltjes er aan. Dit werd meegenomen naar Nederland in een vochtig papieren zakdoekje. Mijn tante stopte dat in haar beauty case. Aangekomen in Nederland zat deze beauty case niet bij de bagage. Dagen later konden ze de beauty case halen. Het boompje heeft toen nog een reis gemaakt van Amman (Jordanië) en daarna via Londen (Engeland) terug naar Schiphol.

Het boompje werd opgekweekt in een bloempot en toen ze ongeveer een vinger dik was in de tuin geplant in Westerbork. Ze groeide als kool. In 1989 verhuisde ze naar Tjerkgaast naar mijn Pake en Beppe. Ze was toen ongeveer 2 meter. Ze is naast het huis geplant en maar groeien. Pake en Beppe hadden last van de boom toen ze zo groot was, dat ze tegen het dak sloeg met haar takken.

In 2000 hebben ze toen maar een nieuw huis gebouwd, want ze wilden de boom niet nog eens verplaatsen. Nu staat ze voor het huis en moet zo nu en dan gesnoeid worden, want de takken groeien alweer tegen het dak. Op de foto zie je hoe groot ze nu is. Beppe is erg blij met de boom, vooral om het verhaal. Oom Hans en tante Atje zijn nu 60 jaar getrouwd en tante Sjoerdtje en oom Marten zijn weer in Canada geweest. Deze keer hebben ze weer kleine stekjes meegenomen. Wat gaat hiermee gebeuren?

door Lilian Lolkema GT1B

oktober 2016