Elke dag 88 km op de fiets naar school

Ik ben David Brinkman, 17 jaar oud en zit in VWO 5. Na jaren vlakbij Balk te hebben gewoond ben ik kort geleden verhuisd naar De Blesse, vlakbij Wolvega. Dit ligt ongeveer 44 kilometer van Sneek.

Aangezien dit wat ver was om te fietsen met een gewone fiets en de OV verbinding vrij slecht is, hebben mijn ouders en ik besloten om dit met een aerodynamische ligfiets (een velomobiel) te doen. Dit heeft als grote voordeel dat je erg snel bent (buiten de bebouwde kom kan je gemiddeld 35-40 km/h zonder al teveel moeite), comfortabel zit en ook beschermd bent tegen weer en wind. Ik heb de fiets nu iets meer dan twee weken en rij iedere dag twee maal 44 kilometer. Dit is wel aardig wat meer dan de 2 maal 20 kilometer die ik voorheen deed vanuit Balk op gewone fiets, maar het went erg snel.

Dat vele fietsen klinkt misschien als een nadeel, eigenlijk komt het mij best goed uit. Ik doe namelijk in mijn vrije tijd aan wielrennen. Zo heb ik in 2014 en in 2016 meegedaan aan Alpe d’HuZes, Een evenement waarbij duizenden Nederlandse fietsers tot zes keer de Tour de France col Alpe d’Huez beklimmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Dit was voor mij een geweldige ervaring om mee te maken. Helaas zal ik dit jaar niet meedoen (vanwege drukte met de verhuizing nog) en volgend jaar waarschijnlijk ook niet (het examen staat dan voor de deur), maar ik ben nu wel aan het trainen voor de TT Drenthe 500 deze zomer met de ligfiets. Dit is een time trial (je moet het volledig alleen doen en mag niet in het wiel hangen van anderen) waarbij je 10 rondjes van 50 kilometer door Drenthe rijdt binnen 24 uur. Mijn woon-schoolverkeer helpt gelukkig goed hierbij.

Groet,

David